• 0

Omurga Tümörü

Vücudun neredeyse tüm doku ve hücrelerinde tümör meydana gelebilir. Ortopedide de onkolojik vakalar mevcuttur. Omurgada ve kemiklerde tümörler oluşabilir ve bunların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu yazımızda omurga tümörü hakkında bilinmesi gerekenleri hasta ve hasta yakınlarımızla paylaşıyoruz.

Omurga Tümörü Nedir?

Omurga tümörleri temelde ikiye ayrılır; omurganın kendi dokularından köken alarak ortaya çıkan primer tümörler ve vücudun başka bir yerinde oluşmuş omurgaya yayılmış metastatik tümörler. Omurga tümörlerinin büyük bir bölümünü de metastatik olgular oluşturur. Akciğer, meme, prostat kanseri gibi sık görülen olgularda tümör zaman içinde omurgaya yayılır. Bu tip durumlar tüm omurga tümörlerinin neredeyse 3’te 2’sini tutar.

Omurga tümörü omurganın herhangi bir bölümünde görülebilir. Sırt, bel, kuyruk sokumu gibi farklı bölgelerde omurga tümörleriyle karşılaşılabilir. Ayrıca tümör omurganın farklı katmanlarında da izlenebilir. Tümör doğrudan omurgayı oluşturan omurlarda oluşabilir, bunlar kemikten yapılardır. Tümör ayrıca omurga çevresindeki bağ ve yağ dokularında da izlenebilir. Öte yandan omurganın içinde bulunan omurilikte de tümör gelişebilir. Omuriliği tutan tümörler beyin cerrahların konusu iken omurgayla ilgili diğer tüm tümörler ortopedi uzmanları tarafından tedavi edilir. Tümör, omur üzerinde harabiyete yol açabilir, hastada ağrı ve şişlik görülebilir.

Omurga tümörünün tanısında MR ve BT gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Kanser taraması için PET-CT yapılabilir. Kanserin tanısını tam olarak koyabilmek için biyopsiye de ihtiyaç duyulabilir.

Omurga Tümörü Belirtileri

Omurga tümörü, omurlarda yıpranmaya ve omurilikte basıya neden olabilir. Bunun sonucu olarak da tümörün konumuna göre sırt, bel, boyun, kuyruk sokumu gibi bölgelerde ağrı gündeme gelir. Omurilik basısı söz konusu olduğunda el, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, uyuşma yaşanabilir. Bu haliyle omurga tümörü aslında diğer omurga hastalıklarıyla benzer semptomlar gösterir. Omurga tümörü olgularında hastanın omurgasında ayrıca şişlik de izlenebilir. Hastanın iştahsızlık ve kilo kaybı gibi şikayetleri de olabilir.

Omurga Tümörü Tedavisi

Kanser tedavisinde üç temel tedavi seçeneği var; ameliyat, sistemik terapiler ve radyasyon tedavisi. Kanserin tipi, evresi, birden fazla yerde olup olmadığı gibi kanserin özelliklerine bakılarak ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek tedavi planlaması yapılır.

Ortopedik kanserlerin tedavisinde ilk önceliğimiz cerrahidir. Özellikle tümörün omurgayla sınırlı olduğu olgularda hastada fonksiyonel bir bozukluğa yol açmadan tümörü güvenli bir şekilde nöromonitorizasyon eşliğinde çıkarmak hasta için sıklıkla en iyi sonucu verir. Tümör çıkarıldıktan sonra omurganın mukavemetini yeniden sağlamak için vertebroplasti ve kifoplasti gibi uygulamalara başvurulabilir. Bazı olgularda sağlam omurları birbirine metal vida ve çubuklar ile birbirine sabitlemek de gerekebilir. Nihayetinde bu prosedürlerden sonra hasta tümöründen kurtulur, yaşamına sağlıkla devam eder.

Metastatik omuga tümörlerinin ise tedavisi daha karmaşık olabilir. Cerrahinin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi modalitelerinin de tedaviye dahil edilmesi gerekir.

Sonuçlarımız

71 yaş, Kanser metastazına bağlı sırt omurgası (T4) kırığı – omurilik basısı ve tekerlekli sandalyeye bağımlılık, yürüyememe (Metastatik T4 patolojik kırığı + spinal kord basısı) Tedavi: T4 omurga cisminin çıkarılıp yerine titanyum kafes yerleştirilmesi + arkadan vidalama ile tespit (T4 korpektomi + posterior enstrümantasyon)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörüyle iletişime geçin
1
Hasta Koordinatörü ile İletişime Geçin
Scan the code
Hasta danışmanıyla iletişime geçin