• 0

Osteoporotik Omurga Kırıkları

Osteoporoz nedir, osteoporotik omurga kırıkları tedavisinde hangi yöntemlere başvurulabilir?

Osteoporoz Nedir?

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemiğin kalsiyum miktarının azalması sonucu, yapısal olarak zayıflamasına ve kırığa elverişli hale gelmesine sebep olan hastalıktır. Bu hastalık 50 yaş üzeri her 3 kadından birinde, her 5 erkekten de birinde görülmekte ve sıklıkla omurga kırıklarına sebebiyet vermektedir.

Osteoporotik Omurga Kırıkları Omurganın Neresinde Görülür? Özellikleri Nelerdir?

Osteoporotik omurga kırıkları, daha çok sırt (torakal) ve bel (lomber) bölgede görülmektedir. Bu kırıklar çökme kırıkları olarak adlandırılmaktadır ve herhangi bir düşme-çarpma, bir travma olmadan ortaya çıkabilmektedir.

Bu kırıklar omurgada bir ya da daha fazla seviyede çökmeye sebebiyet vermekte ve bu çökmeler ilerleyerek, binanın kolonlarının yıkılması gibi, hastayı kambur hale sokup, yürümesini zor ve ağrılı duruma getirebilmektedirler.

Osteoporotik omurga kırığı hastalarının şikayetleri nelerdir?

Bu hastaların öncelikle sırt ve bel bölgesinde ağrı şikayetleri mevcuttur. Bu ağrı genelde yürüme ve hareket ile artmakta, istirahatte azalmaktadır. Hastaların kırıklarının omurgada meydana getirdiği çökme ilerledikçe, kambur hale gelebilmekte ve şiddetli ağrı nedeniyle yürüyememektedirler. Yine kırıktaki çökme ilerledikçe, gelişecek omurilik basısına bağlı olarak da, bacaklarda kuvvet kaybı, şiddetli ağrı, idrar ve büyük tuvaleti tutmada güzçlükler ortaya çıkabilmektedir.

Osteoporotik Omurga Kırığı Tanısı Nasıl Konur?

Bu kırıkların tanısı, hastanın ortopedi uzmanınca muayene edilip, omurga kırığı ön tanısı konduktan sonra istenecek, röntgen, tomografi (BT) ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ile tanının doğrulanması ile konur.

Osteoporotik Omurga Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Bu kırıkların tedavisi, kırığın şekline, omurgadaki tahribata ve hastanın özelliklerine göre değişir.

Korse-İstirahat-Sonrasında Fizik Tedavi

Korse ile 6-8 hafta yatak istirahati tedavi seçeneklerinden ilkidir. Ancak hastaların yaşı ve ek hastalıkları da göz önüne alındığında, uzun süre yatmaya bağlı gelişebilecek pıhtı atması (emboli) ya da yatak yaraları gibi komplikasyonlar bu yöntemi geri plana itmiştir.

Kapalı Vertebroplasti-Kifoplasti Ameliyatları – Sonrasında Fizik Tedavi

Günümüzde perkütan vertebroplasti ve perkütan balon kifoplasti ameliyatları gibi kısa sürede uygulan, kapalı ameliyat yöntemleri kullanılarak, kırığa kemik çimentosu enjekte edilmektedir. Bu sayede hem kemik sağlamlaştırılmakta, hem çökme engellenmekte, hem de çöken omur olabildiğince eski yüksekliğine getirilerek, hastanın kamburluğu düzeltilmektedir. Hastaların ameliyat sonrası ağrıları tama yakın olarak geçmekte ve ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kaldırılıp, yürütülmektedirler. Hastalar, genelde ertesi gün yürüyerek taburcu edilmektedir.

Omurga Kırığı Vakamız

69 yaş, Omurga kırığı (T12 seviyesi) Tedavi: T12 seviyesi kapalı çimentolama ameliyatı (Perkütan vertebroplasti)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörüyle iletişime geçin
1
Hasta Koordinatörü ile İletişime Geçin
Scan the code
Hasta danışmanıyla iletişime geçin