• 0

İpli Kifoz Ameliyatı Nedir?

İpli kifoz ameliyatı ilk uygulamaları ekibimizce yapılan kamburluk tedavisinde uygulanan yeni nesil bir cerrahidir. Kifoz ya da kamburluk omurganın öne doğru aşırı eğriliğidir. Cerrahiye ihtiyaç duyulan kifoz olgularında uzun yıllardır uygulanan ameliyat füzyondur. Füzyon bilindiği gibi omurları birbirine kaynatarak omurgayı bir bütün haline getirme işlemidir. Bu yaklaşımla kifoz tedavi edilip omurga normal konumuna getirebilir. Ancak füzyon ameliyatı büyümeyi durdurma, işlem yapılan omurların hareketliliğini kısıtlama gibi ciddi handikapları barındırır. Bu nedenle nasıl skolyoz olgularında bantla gerdirme yöntemi (vertebral body tethering) yani ipli cerrahiyi uyguluyorsak, kifozda da aynı cerrahi yaklaşıma başvurabiliyoruz. Yani omurları birbirine kaynatmadan, ip ile omurgadaki kamburluğu adım adım düzeltebiliyoruz. Hastaya füzyonsuz cerrahi uygulamış oluyoruz. Böylece hasta büyümesine devam ederken kamburluğu zaman içinde ortan kalkmış, hareketliliği de korunmuş oluyor.

İpli kifoz ameliyatı literatüre ekibimiz tarafından kazandırılmıştır. Bu alandaki dünyadaki ilk uygulamalar, en uzun cerrahi seri ve ilk akademik yayın ekibimizce yapılmıştır. İlgili yayınımız alandaki en saygın dergilerden biri olan European Spine Journal’da yayınlanmıştır.

İpli Kifoz Nasıl Yapılır?

İpli kifoz ameliyatı, genel anestezi altında ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir. İşlem, kapalı yöntemle, vücutta küçük kesi yerleri açarak cerrahi enstrümanlar, kamera ve ışık kaynağının omurgaya yerleştirilmesiyle yapılır. İpli kifoz ameliyatı, omurlara yerleştirilen vidalar ve bu vidalardan hassas manevralarla bir ipin/bandın geçirilmesini, gerdirilmesini içerir. Cerrahi esnasında eğrilik bir nebze düzelebilir, ancak kamburluğun büyük ölçüde düzelmesi çocuğun omurgasının büyümesiyle birlikte olur. İpli kifoz ameliyatı, büyümesi devam eden, kamburluğu esnek olan ve aşırı ilerlememiş hastalara uygulanabilir.

İpli Kifoz Ameliyatının Avantajları Nelerdir? Füzyon Ameliyatından Farkları Nelerdir?

İpli KifozFüzyon Ameliyatı
İpli kifoz ameliyatı büyümeyi engellemez.Füzyon ameliyatı hastanın omurga büyümesini durur.
İpli kifoz ameliyatından sonra çocukların omurgası büyümeye devam eder, çocuk büyürken kamburluğu da düzelir.Füzyon hangi omurlara yapıldıysa, ilgili segmentte büyüme durur. Tüm düzeltme işlemi ameliyat esnasında yapılır. Sonrasında bir düzelme olmaz.
İpli kifoz ameliyatı ile omurganın hareketliliği korunur.Füzyonun yapıldığı omularda hareket ortadan kalkar, ameliyat edilmeyen komşu seviyelerde de kireçlenme, fıtık, dejenerasyon, ağrı olabilir.
İpli kifoz büyümesini tamamlamamış çocuklara uygulanır. Hastalar erkenden ameliyat olup, kifoza bağlı kamburluktan ve diğer farklı hastalıklardan kurtulabilirler.Füzyon, omurga büyümesi tamamlandığında uygulanır. Bu da nihai tedavi için hastanın büyümesinin tamamlanmasını beklemek anlamına gelir.
İpli kifoz ameliyatı esnek kamburluklara uygulanabilir.Klasik füzyon ameliyatı esnek olmayan – sert (rijit) kamburluklara uygulanabilir.
İpli kifoz koltuk altından açılan 2 küçük kesiden yapılır. Daha küçük kesiler, daha hızlı iyileşme anlamına gelir. Kesi izi koltuk altında kalacağı için hastada herhangi bir estetik kaygıya yol açmaz.Klasik füzyon sırtın ortasında ilgili omurlar boyunca açılan büyük bir kesiden yapılır. İyileşme süresi uzayabilir, sırtta belirgin bir dikiş izi kalabilir.
İpli kifoz ameliyatı kapalı yani minimal invaziv yöntemle yapılır. Bu sayede yumuşak dokular korunur.Klasik füzyon açık cerrahi ile yapılır, omurga çevresindeki büyük kas gruplarının kesilerek omurgaya ulaşılması gerekir.
İpli kifoz ameliyatı, kapalı yöntemle yapıldığı için daha az kanama ve daha az enfeksiyon riski içerir.Füzyon açık cerrahi ile yapılır. Bu da kanama riskini artırır, hastanın kan transfüzyonu ihtiyacı olabilir.
İpli kifoz ameliyatında omura daha az vida yerleştirilir.Füzyonda daha fazla omura vida takılır, ayrıca kamburluğu gidermek için bunların arasından metal bir çubuk (rod) geçirilir.
Tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında ipli kifoz ameliyatı daha kısa sürer.Klasik füzyon ameliyatı daha uzun süren bir cerrahidir. Yaklaşık 4 saat sürer.
İpli kifoz ameliyatı sonrası çocuğun hareket kısıtlılığı olmaz. Bir nebze ağrısı olabilir. Kısa bir ev istirahatinden sonra okula dönebilir.Füzyon, omuları birbirine kaynatmak demektir. Bu kaynamanın olması için de ameliyat sonrası hareketin bir süre kısıtlanması gerekir. Bu nedenle hastanın günlük aktivitelerine dönmesi için 6 hafta kadar beklemesi gerekebilir.
İpli kifoz ile hastaya yarar sağlanamazsa, füzyon uygulanabilir.Ancak füzyon sonrası ipli cerrahi uygulanamaz.
İpli kifoz ameliyatı profesyonel sporculara ve dansçılara da güvenle yapılabilir.

İpli Kifoz Sonrası İyileşme Süreci

Cerrahi sonrası 3-4 gün kadar hastanede yatış gerekir. Bu sürede hastanın hareketliliği sağlanır, fizik tedavi ile iyileşme süreci hızlandırılır. Enfeksiyon kontrolü yapılır, yara bakımı sağlanır. Ardından hasta taburcu edilir. Birkaç günde evde istirahat önerilir. Egzersiz programı verilir. Bu süreçte hasta günlük yaşamına devam edebilir.

İpli Kifoz Ameliyatının Avantajları

Kifoz yani kamburlukta bantla gerdirme yöntemi (vertebral body tethering) yani ipli cerrahinin avantajları nelerdir?

  • Ameliyat, büyümeyi durdurmaz. Çocuk büyümesine sağlıkla devam eder.
  • Omurganın hareketliliği, esnekliği korunur. Spor ve dans ile profesyonel olarak ilgilenenler bu esnekliğin korunmasına fazlasıyla ihtiyaç duyar. İpli kifoz ile sporculara ve dansçılara bu esneklik sağlanabilir.
  • Kesi izleri küçüktür ve kesi yeri koltuk-kol altında kalacağı için dışarıdan kolay kolay görünmez. Füzyonda sırtın ortasında, omurga boyunca büyük bir kesi yeri açılacağından, sırtta belirgin bir iz kalabilir.
  • Hasta daha hızlı taburcu olur, iyileşir, günlük hayatına, okuluna döner.
  • Füzyon ameliyatında ilgili omurların birbirine iyice kaynaması için hastaların hareketlerinin mutlaka kısıtlanması gerekir. Ancak ipli kifozda böyle bir kısıtlama yoktur.
  • İpli kifozda omurgaya daha az vida kullanılır. Omurgaya metal bir çubuk takılmaz. Bu da daha az travma ve enfeksiyon riski anlamına gelir.
  • İpli kifoz cerrahisi geri dönüşü olmayan bir ameliyat değildir. İstenen sonuç alınamazsa düzeltme yapılabilir. Gerekirse füzyon düşünülebilir. Ancak füzyon da geriye dönüş mümkün olmaz.

Vakalarımızdan Örnekler

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörüyle iletişime geçin
1
Hasta Koordinatörü ile İletişime Geçin
Scan the code
Hasta danışmanıyla iletişime geçin