Omurga Metastazı
Metastaz, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşmuş primer tümörün farklı bir doku ve organa yayılmasını ifade eder. Omurgada da metastaz görülebilir. Omurga metastazı en sık akciğer tümörü kaynaklıdır. Yani akciğerde oluşmuş bir tümör omurgaya sıçrayabilir. Erkeklerde sık görülen prostat kanseri ve diğer bir ürolojik kanser tipi olan böbrek kanserinin yanı sıra, kadınlarda en sık görülen kanseri türü olan meme kanseri de omurgaya metastaz yapılabilir. Kolon, rektum, mide kanseri gibi kanser türlerini içinde barındıran gastrointestinal kanserler ve tiroid kanseri de yine omurgaya metastaz yapma riski olan kanser çeşitleridir. Omurga metastazı erkeklerde daha sık görülür ve daha çok 40 ila 65 yaşları arasında tanı konur. Sırt ve boyundan ziyade bel kısmındaki omurlarda daha sık olur. Omurgadaki tümör bulunduğu bölgede tahribat yaratabilir. İlgili omur zayıflayabilir, çökebilir, kırılabilir.
Metastaz yapmış kanser, omurgayı farklı biçimlerde etkileyebilir. Metastaz omurga kemiğinde görülebileceği gibi omurganın içindeki omurilik zarında da olabilir. Ancak olguların çok büyük bir kısmında metastaz omurga kemiğinde oluşmuştur. Metastaz kemikte oluşmuşsa da omuriliği etkileyebilir. Omuriliğe bası yaparak hastada ciddi semptomlara yol açabilir.
Omurga metastazı tanısında kemik grafisi, sintigrafi, tomografi, MR, PET taramalarından yararlanılabilir.
Omurga Tümörü Belirtileri
Omurga tümörü özellikle tümörün omuriliğe bası yaptığı olgularda belirgin bir şekilde semptom verir. En önemli semptom da şiddetli bel ağrısıdır. Ancak bel ağrısı birçok farklı omurga probleminin belirtisi olabilir. Yapılan taramalar ile hastada bir metastaz olup olmadığı ortaya konur. Omurga tümörünün diğer belirtileri şu şekilde belirtilebilir:
- Yürümede güçlük
- Felç tablosu (hastaların %10’unda olabilir)
- Hareketle birlikte artma eğiliminde olan, keskin bir ağrı
- Kuvvet kaybı
- İşeme ve dışkılama ile ilişkili sorunlar
Omurga Metastazı Tedavisi
Metastaz yapmış tümörler sistemik hastalıklardır. Detaylı bir planlama gerektirir ve tedavi farklı aşamalardan oluşabilir. Primer omurga tümörlerinde olduğu gibi tek başına cerrahi ile sorunu çözmek, omurgadaki tümörü çıkarıp, omurgayı sabitlemek mümkün olmayabilir.
İlk aşamada omurgadaki metastazın omurgaya ne derecede zarar verdiği tespit edilir. Omurgada bir kırık ya da çökme olup olmadığı, omuriliğe bası olup olmadığı ortaya konur.
Hastanın genel sağlık durumu ve primer tümörünün tedavi süreci değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumu iyiyse omurgadaki metastazı cerrahi ile çıkarmak önceliğimizdir. Burada da primer omurga tümörlerinde olduğu gibi tümör çıkarılır, omurganın mukavemeti sağlanır. Omurga metastazlarında ayrıca cerrahi sonrası nüks riskini azaltmak için tümörün çıkarıldığı bölgeye radyoterapi verilebilir. Cerrahi ve sonrasında radyoterapi birçok hastaya ciddi fayda sağlar. Ancak her hastada bu yaklaşım mümkün olmaz. Hastanın genel sağlık durumu iyi olmayabilir, hasta zaten primer tümörüyle ilgili ağır bir tedavi görüyor olabilir. Ayrıca omurga metastazı birden fazla sayıda ve omurganın farklı/uzak bölgelerinde ortaya çıkmış olabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi yerine doğrudan radyoterapi tedavisi de düşünülebilir. Yine tümörün omuriliğe bası yapmadığı olgularda da radyoterapi değerlendirilebilir. Nihayetinde her hastanın kendi özel durumuna göre omurga metastazı tedavisi planlanır.