Omurga Kırığı Tedavisinde Kifoplasti ve Vertebroplasti
Kifoplasti ve vertebroplasti, omurga kırığı tedavisinde kapalı olarak hastanın ağrısını azaltmak ve hareketliliğini mümkün kılabilmek için uygulanan iki değerli tedavidir. Bu iki tedavi seçeneği korse, alçı gibi uygulamalarla fayda göremeyen ya da göremeyecek hastalara ciddi yarar sağlayabilir. Hastanın füzyon ameliyatına gerek duymadan yani omurgasına vida takılmadan sağlıkla yaşamına devam etmesi mümkün olabilir. Kifoplasti ve vertebroplasti omurga kırıklarında etkin, hastayı yormayan, komplikasyon oranı son derece düşük tedavi seçenekleri olarak ön plana çıkmaktadır.
Omurga Neden Kırılır?
Omurga çeşitli nedenlerle hasar alabilir. Temelde iki neden vardır; dejeneratif nedenler ve travmalar. Dejeneratif omurga hastalıkları, temelde omurganın eskimesini ifade eder. Kemik erimesi nedeniyle omurga mukavemetini kaybeder ve kimi hastalarda kolaylıkla omurlarda kırıklar meydana gelebilir. Buradaki hasta grubunu çok yoğun oranda yaşlılar oluşturur. Kadınlarda kemik erimesi daha şiddetli görülebildiği için dejeneratif omurga kırıkları da daha çok kadınlarda görülür. Omurga kırıklarının bir diğer nedeni ise travmalardır. Düşme, çarpma gibi farklı kazalar nedeniyle omurlarda farklı derecelerde kırıklar meydana gelebilir.
Omurga Kırığı Tedavisinde Kifoplasti ve Vertebroplasti
Kifoplasti ve vertebroplasti skopi adlı görüntüleme cihazı eşliğinde uygulanır. Kalem ucu kadar küçük bir kesiden omurganın kırılmış olan segmentine ulaşılarak işlem gerçekleştirilir. Bazı hastalarda birden çok omurda kırık oluşmuş olabilir. Bu durumda da tüm kırık omurlara aynı seansta işlem yapılabilir. Ancak genel kabul tek seansta en fazla 3 omura yönelik girişim yapmaktır. Kifoplasti ve vertebroplasti sonrası hastalar sıklıkla işlemin yapıldığı gün taburcu edilirler.
Omurga Kırığı Tedavisinde Vertebroplasti
Hasar almış omurun içine özel bir madde verilmesini içerir. Bu madde kemik çimentosu olarak da adlandırılabilir. Esasen bu diş macunu kıvamında bir maddedir. Bu madde çevresine ısı yayarak sertleşir ve kırık omurun içini doldurur. Böylece ileride omurda çökme meydana gelme riski büyük oranda bertaraf edilir. Ayrıca vertebroplasti ile hastada ağrıya neden olan faktörler ortadan kaldırılmış olur. Burada 3-5 gramlık bir maddenin omura enjekte edilmesi yeterlidir. Uygun hastalarda işlemden sadece 3-4 saat sonra dahi ağrının yüzde 80 ila 90 oranında geçtiği bildirilmektedir. İşlem yaklaşık 20 dakikada tamamlanır.
Omurga Kırığı Tedavisinde Kifoplasti
Kifoplasti işleminde hastaya yine vertebroplasti yapılır. Yani, kırık omurun içi özel bir madde ile doldurulur. Ancak bazı kırıklar bu madde içeri verilmeden önce omurun iç hacminin genişletilmesine ihtiyaç duyar. Bu durumda özel bir balon ile omur genişletilir. Omurda istenen genişlik sağlandığında balon çıkarılır ve omurun içerisine kemik çimentosu enjekte edilir. İşlem yaklaşım 30 dakikada tamamlanır.