Kırık Kemik Nasıl İyileşir
İnsan vücudu, iskelet sistemi sayesinde ayakta durur, esnek bir şekilde hareket eder, yaşamı sağlıklı ve keyifli bir biçimde geçirir. İskelet sistemi de birçok kemikten oluşur. Bu kemikler farklı farklı hastalıklardan muzdarip olabilirler. Ancak bunlardan en yaygını muhtemelen kemik kırıklarıdır. Peki, kırık kemik nasıl iyileşir ve hangi tedavi yaklaşımları mevcuttur? El, ayak, kol ve bacak kemikleri çeşitli travmalar sonucunda kırılabilir. Bazı kırıkların kendiliğinden kaynaması mümkünken bazılarında ise müdahaleye ihtiyaç duyulur. Kırığın sabitlenmesi gerekir. Görece basit olgularda alçı veya atel ile kırığın kendi kendine kaynaması sağlanmaya çalışılır. Ancak bazı kırıklara cerrahi müdahale yapılması gerekir. Burada çivi, plaka, vida, metal çubuk gibi enstrümanlar kullanılarak kırık kemik parçaları birbirine sabitlenir. Bu işlem kemiğin iç kısmına yapabileceği gibi dış kısmına da uygulanabilir. Bu önemlidir, zira kaynamamış kırıklar şekil bozukluğuna yol açabilir ve ağrı yapabilir. Fonksiyon kaybı da söz konusu olabilir.
Kemik Ne Kadar Sürede Kaynar?
Kemiğin türüne göre kaynama süresi değişiklik gösterir. Örneğin, el bileğindeki kırıklar 8 haftada kaynayabilirken, kaval kemiğinin kaynaması 24 aya kadar uzayabilir. Genç hastalarda kemik kaynaması daha hızlı ve kolaydır. Neden? Bir kere ileri yaştaki hastaların aksine gençlerde kemik yoğunluğu azalmamıştır. Ayrıca vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizması da daha iyi çalışır.
Kırık Kemik Nasıl İyileşir ve Nasıl Kaynar?
Kırılan kemik çoğu zaman kaynar. Uygun yaklaşımla kemik kırıkları yüksek başarı oranıyla hastada herhangi bir deformite bırakmadan tedavi edilebilir. Ancak yaş, kronik hastalıklar ve kırığın şiddeti kaynamayı güçleştirebilir. Ayrıca her kemiğin kaynama hızı da aynı değildir. Örneğin kaval kemiği kırığının kaynamak için daha uzun bir süreye ihtiyacı olur.
Kırık Kemik Neden Kaynamaz?
Bazı hastalarda cerrahi yapılsa dahi kırık kemiğin kaynaması sekteye uğrayabilir. Peki, hangi durumlarda kırık kemik kaynamayabilir?
- Hastanın kırığı sabit tutmaması/tutamaması
- İleri yaş dolayısıyla azalan kemik yoğunluğu
- Anemi
- Diyabet
- Sigara tüketimi
- D, C, K gibi vitaminlerin eksikliği
- Tiroid bezinin az çalışması
- Yetersiz beslenme
- Enfeksiyonlar
- Ameliyata bağlı nedenler
Kırık kemiğin kaynamadığı olgularda revizyon ameliyatı düşünülebilir.
Kaynamamış Kırıklar Nasıl Belirti Verir?
Kırık kemik kaynamadığında kendini farklı semptomlarla gösterir. Kırık bölgede hastanın ağrısı olur ve şekil bozukluğu söz konusudur. Bu durumda görüntüleme ile kırığın kaynamadığından emin olunur. Mevcut durum röntgen, BT veya MR ile ortaya konur. Bu doğrultuda tedavi planlanır.
Kaynamamış Kırıkların Tedavisi
Kırık kaynamamış ise yeni bir tedavi planlanır. Genellikle de cerrahi müdahale söz konusu olur. Vücudun farklı bir bölgesinden alınan kemik parçaları greft haline getirilerek kırık olan bölüme nakledilir. Sabitleme işlemi yapılır. Bu işlemle kırığın kaynaması, şekil bozukluğunun giderilmesi ve hastanın ağrılarının ortadan kalkması amaçlanır. Hasta, ameliyat sonrası fizik tedaviye de ihtiyaç duyabilir.