Skolyoz Korsesi Nedir? Skolyoz Korse ile Düzelir mi?
Skolyoz korsesi skolyoz tedavisinde başvurulan uygulamalardan biridir. Skolyoz korsesi skolyozun tedavisindeki önemli gereçlerden biridir. Hastanın omurgasındaki eğrilik ameliyat gerektirecek kadar ilerlememişse korse tedavisine başvurulabilir. Ayrıca çocuğun yaşının küçük olduğu yani fiziksel gelişimin henüz tamamlanmadığı olgularda da çocuk nihai ameliyatı olabileceği yaşa erişinceye dek eğriliğinin ilerlemesini önlemek amacıyla korse tedavisi düşünülebilir.
Hastadan hastaya değişmekle birlikte skolyoz korsesi sayesinde omurgadaki eğrilik bir ölçüde düzeltilebilir, eğriliğin ilerlemesi durdurabilir veya yavaşlatabilir.
Skolyoz Korsesi Nedir?
Korse, giysilerin altına giyilen, vücudu saran, kumaş/plastik/metal gibi maddelerden üretilen bir üründür ve kişiye özel hazırlanır. Eğriliğin omurganın hangi bölümünde olduğuna ve derecesine bağlı olarak hastaya en uygun korse tasarlanır.
Skolyoz, Korse ile Düzelir mi? Hangi Hastalarda Korse Tedavisine Başvurulur?
Uygun hastalarda korse tedavisi ile yüz güldüren sonuçlar alınabilir. Korsenin disiplinli bir şekilde kullanımı (günde 20-22 saat), egzersiz ve fizik tedavi kombinasyonu ile omurgadaki eğriliğin derecesinin azalması sağlanabilir.
Ancak skolyoz tedavisinde korse daha çok eğriliğin kontrol altında tutulması, eğriliğin daha da artmaması için kullanılır. Bu oldukça önemlidir. Zira bir çocuğun skolyozu varsa ve omurga gelişmeye devam ediyorsa muhtemelen omurgadaki eğrilik artacaktır. Korse sayesinde skolyoz kontrol altında tutulabilir. Omurga gelişimini tamamlamışsa ve eğrilik 20-40 derece arasındaysa korse ile skolyozun ilerlememesi mümkün olabilir. Bu sayede herhangi bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan hasta yaşamına sağlıkla devam edebilir.
Skolyoz Korsesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Skolyoz korsesine dair hasta ve hasta yakınlarının sık sordukları sorulara yanıt verdik.
Skolyoz korsesini günde kaç saat takacağım?
Omurgadaki eğriliğin derecesine, çocuğun yaşına vd. faktörlere göre süre değişir. Ancak birçok hastada korsenin 18-23 saat arası takılması gerekir. Nihai karar hastanın kendi özel durumuna göre verilir.
Kaç yıl kullanılır?
Omurga gelişimini tamamlayıncaya dek korseyi kullanmak gerekebilir. Hastaların birçoğunda 12-18 ay arası korsenin kullanılması düşünülür.
Korse günlük hayatı olumsuz etkiler mi?
Hayır, etkilemez. Başlangıçta (genellikle ilk 1 hafta) vücudu saran bir maddeye alışmak zaman alabilir. Ancak uzun vadede kişi yaşamına normal bir şekilde devam edebilir. Öte yandan korse ciltte örneğin alerjik bir reaksiyona yol açarsa hekime başvurulması gerekir.
Korse cilde zarar verir mi?
Ciltte kızarıklık, bası yaraları oluşabilir. Günlük duş almak, yara olan yerleri kremle yumuşatmak önerilir. Bu yaralar şiddetlenirse, ciltte bir kanama ya da açılma söz konusu olursa korsenin değiştirilmesi düşünülebilir.
Skolyoz korsesi ne zaman çıkar?
Skolyoz korsesi görevini yerine getirdikten sonra artık çıkarılabilir. Yani, korse ile skolyozun ilerlemesi durmuşsa ya da omurgadaki eğrilik mümkün olduğunca azaltıldıysa korse kullanımı artık sonlandırılabilir. Hastanın artık ameliyat edilmesi gerekiyorsa da korse çıkarılabilir. Ayrıca, omurga cerrahı tarafından korsenin tedaviye bir katkı sağlamadığı tespit edilmişse de korsenin kullanımı bırakılabilir. Hasta kendi kendine korseyi bırakma kararı almamalıdır.
Skolyoz korsesi faydalı mı?
Uygun hastalarda, özellikle büyüme çağındaki skolyoz olgularında omurgadaki eğriliğin ilerlemesinin önüne geçebilmesi açısından korse oldukça faydalıdır.
Skolyoz korsesi ile sonuç alınamamasının nedenleri nelerdir?
Hastanın omurgasındaki eğrilik 40 dereceyi aşmışsa ya da skolyoz beklenenden hızlı ilerlemişse korse fayda sağlamayabilir. Ayrıca, hastanın korseyi düzenli kullanmaması ya da korsenin vücuda tam oturmaması gibi nedenlerle de skolyoz tedavisinde korse sonuç vermeyebilir.