• 0

Çarpık Bacak Tedavisi

Çarpık bacak, alt bacakların yani bacakların diz kapağından sonraki kısmının düz bir görünümde olmayıp O veya X harflerine benzer bir yapıda olmasını ifade eder. Doğumsal olabileceği gibi travma gibi nedenlerle sonradan da ortaya çıkabilir. İlk aşamada kozmetik bir problem gibi görülmekle birlikte, zaman içinde eklemde normalden daha fazla kıkırdak aşınmasına yol açabilir. Bu haliyle çarpık bacağın kişide hem psikolojik hem de fiziksel açıdan olumsuz sonuçları olabilir. Günümüzde hem cerrahi hem de cerrahi dışı çözümlerle çarpık bacaktan muzdarip hastalara çözüm sunulabilmektedir.

Çarpık Bacak Nedir?

Çarpık bacak farklı biçimlerde olabileceği gibi farklı şiddette de olabilir. Bacak O şeklinde bir parantez gibi dışa doğru açılabileceği gibi X şeklinde olup içe doğru da kavis almış olabilir. Kişi ayakta düz bir şekilde durduğunda bu görünümü kolayca fark etmek mümkündür. Kişi topuklarını yan yana bitiştirdiğinde kendinde böyle bir anomalinin varlığının farkına varabilir. 

Çarpık Bacağın Nedenleri

Çarpık bacak doğumsal da edinsel de olabilir.  Sonradan ortaya çıkan çarpık bacak olgularında birçok farklı nedenden bahsedilebilir. Bunlar arasında, vücutta dengesiz yağ dağılımı, yapısal kemik bozuklukları, travmalar yer alabilir. Yetişkinlerde kireçlenme de bacakların çarpık hale gelmesinin bir nedeni olabilir. Aslında burada bir kısır döngü söz konusu olur. Eklem kireçlendikçe çarpıklık artabilir, çarpıklık arttıkça da eklem kireçlenebilir.

Çarpık Bacak Tedavisi

Çarpık bacak tedavisi için üç farklı tedavi yöntemi düşünülebilir; yağ enjeksiyonu, dolgu uygulaması ve cerrahi. Bunlardan ilk ikisi daha çok kozmetik işlemlerken, cerrahi yaklaşım sorunu kalıcı olarak çözebilen, dizde oluşabilecek deformitelerin de önüne geçebilen bir tedavi olarak öne çıkar.

Çarpık Bacak Ameliyatı

Çarpık bacak ameliyatı, içe ya da dışa doğru kavislenmiş alt bacak kemiğinin düzeltilmesini içerir. Bu müdahale, ilgili kemiklerin ekleme yakın bölümlerinden yapılır. Ameliyat en basit açıklamasıyla kemiğin kontrollü şekilde kırılıp, düzeltilip, tekrar kaynatılması şeklide yapılır.

Cerrahi prosedürün kapsamı ve sonrasındaki süreç bacaklardaki eğriliğin açısına göre değişir. Örneğin, çarpıklığın 15 derecenin altında olduğu olgularda cerrahi sonrası plaklama yapılır ve bu aparatlar yalnızca üç hafta kadar vücutta kalır. Ancak eğrilik 15 dereceyi aşıyorsa cerrahi sonrası süreç aşama aşama gidebilir. Burada da on iki haftaya kadar sürebilen bir iyileşme döneminden bahsedilir.

Aslında çarpık bacak yalnızca kozmetik bir problem değildir. Çarpık bacak nedeniyle dize gelen dengesiz yük dizin içindeki mekanizmalara zarar verebilir, kıkırdaklarda aşınmaya neden olabilir. Nihayetinde diz eklemi kireçlenmesi söz konusu olur. Bu da diz ekleminin çalışmaması ve neticede diz ekleminin değişmesi yani diz protezi ameliyatı ihtiyacını gündeme getirebilir. Bu nedenle erken aşamada çarpık bacaklara yapılan müdahale ile hastanın uzun vadede yaşayabileceği daha büyük sorunların önüne geçmek mümkündür.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörüyle iletişime geçin
1
Hasta Koordinatörü ile İletişime Geçin
Scan the code
Hasta danışmanıyla iletişime geçin