Eklem Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Eklem ağrısı nedenleri farklılık seyreder. Eklem ağrısı tedavisi de ağrının nedenine bağlı olarak değişir. Vücudumuzda birçok farklı eklem vardır ve eklemlerimiz sayesinde sağlıkla hareket ederiz. Yürüme, oturma, kalkma gibi en basit eylemler dahi sağlıksız eklemler söz konusu olduğunda mümkün olmaz. Diz ve kalça gibi büyük eklemler insanoğlunun dik bir şekilde ayakta durmasını sağlayan, vücudu taşıyan büyük eklemlerdir. Ki bu sorumluluğu nedeniyle de en sık bu eklemlerde ağrı olur ve bunların tedavi edilmesi gerekir. Omuz, dirsek, el bileği, ayak bileği ve parmak eklemleri de her biri birbirinden kritik farklı görevleri yerine getiren eklemlerdir. Tüm bu eklemlerde ağrı hissedilebilir.
Eklemde ağrıya şişlik, sertlik, hassasiyet, hareket güçlüğü gibi farklı şikayetler de eşlik edebilir. Bazen hareketle birlikte eklemden ses de gelebilir. Kimi olgularda ağrının nedeni bir enfeksiyon olur. Bu durumda hastanın ateşi olur. Ancak eklem ağrısının yaygın nedenleri daha çok aşırı kullanım, kireçlenme veya travmalar vardır.
Eklem ağrısının şiddetine ve hastanın mevcut diğer şikayetlerine göre tedavi planı belirlenir. Hastaların bir bölümünde sorun istirahatle çözülürken bazılarında ilaç tedavisi, eklem içi enjeksiyonlar ve hatta cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.
Eklem Ağrısı Nedenleri
Eklem ağrısı farklı nedenlerle oluşabilir. Bunlar nelerdir?
- Kireçlenme: Osteoartrit ya da kireçlenme, yaş almaya bağlı olarak eklemin eskimesi, yıpranmasıdır. Kadınlarda daha sık görülür. Ağrının yanı sıra hastanın dizinde şişlik de olur.
- Travmalar: Düşme, yaralanma, kazalar, spor yaralanmaları, burkulma vs. gibi bir dizi travmatik olay eklem kıkırdağında hasara yol açabilir.
- Aşırı Kullanım: Eklemin aşırı kullanımı, meslek gereği sürekli aynı hareketi yapmak eklem ağrısının oldukça sık görülen bir nedenidir.
- Romatoid Artrit: Eklemi tutan otoimmün bir hastalıktır. En basit tanımıyla vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin eklem hücrelerine karşı saldırıya geçmesidir. Ağrıya ek olarak eklemde kızarıklık ve şişlik de olabilir, eklemde fonksiyon kaybı görülebilir.
- Enfeksiyonlar: Bakteri veya virüslerin eklem kıkırdağını tutmasıdır. Ağrıya ek olarak hastada ateş de olabilir.
- Gut Hastalığı: Vücutta fazla ürik asidin birikmesidir. Sıklıkla ayak parmağı eklemini tutar ve yürümeyi sekteye uğratır.
- Kemik Tümörleri: Hem yukarıdaki diğer durumlara kıyasla hem de tüm tümörler içinde nadir görülen bir hastalıktır. Bu durumda hastanın dinmeyen bir eklem ağrısı olur.
Hastanın şikayetleri, doktor muayenesi, röntgen ve MR taramasıyla sorun tam olarak ortaya konur. Bu doğrultunda tedavi başlanır.
Eklem Ağrılarının Tedavisi
Eklem ağrısının nedeni, hastanın yaşı, yaşam biçimi gibi faktörler göz önünde bulundurularak tedavi başlanır. Hastanın görece basit bir eklem ağrısı var ise istirahat ve ağızdan alınan ağrı kesici, anti-inflamatuar ilaçlar ile sorun çözülmeye çalışılabilir. Eklem içi enjeksiyon tedavilerinden de yararlanılabilir. Egzersiz ve fizik tedavi programı hastanın tedavi planına eklenebilir. Aşırı kilodan kurtulmak da her zaman hastanın yararına olacaktır. Ağrının nedeni otoimmün bir hastalıksa hastaya bu doğrultuda ilaçlar da reçete edilir. Hastanın şiddetli bir kireçlenmesi varsa ve eklem kıkırdağı artık görevini yapamıyor ve ağrı yapıyorsa bu durumda cerrahi tedavi değerlendirilir.