El Bileği Yaralanmaları
Tüm eklemlerimiz gibi el bileği eklemi de yaralanmaya açıktır. El bileği yaralanmaları özellikle incinme olarak tarif edilebilecek basit travmalar halinde görülür. Bunlarla sık karşılaşılır. Ağrı yapar, hareket güçlüğü gündeme gelir. Çalışırken, spor yaparken, çocuklarda oyun oynarken el bileği incinmeleri ortaya çıkabilir. El bileği yaralanmaları çoğunlukla istirahat ile geçer. Çok nadiren ameliyata ihtiyaç duyulur. El bileği eklemi yaralanmaları farklı ölçülerde olabilir:
- El bileği eklemi bağlarının aşırı gerilmesi nedeniyle incinme, burkulma görülebilir.
- El bileği bağları yırtılabilir.
- Eklemdeki kaslara ve dokulara zarar verebilecek çıkıklar meydana gelebilir.
- Ön kol, bilek, el tarağı kemiklerinde kırık olabilir, bu durum el bileği eklemi bağ ve sinirlerinde hasara yol açabilir.
El bileğinde bir hasar olup olmadığı ve hasarın derecesi fiziksel muayene ve röntgen ile tespit edilir. Cerrahi tedavi düşünülebilecek bir olgu ise hastadan tomografi de istenebilir.
El Bileği Yaralanması Nasıl Belirti Verir?
El bileği yaralanmalarında görülen ilk belirtiler bilekte ağrı, şişlik ve hareket esnasında yaşanılan zorlanmalardır. Bu semptomlar başlarda oldukça hafif seyredileceği gibi zaman içinde artabilir. Öte yandan bağlarda bir yırtılma söz konusuyla bilekte dengesizlik de izlenebilir. Bilekte kırık varsa hastanın ağrısı artar ve bilekte ciddi bir morluk ve şişlik söz konusu olabilir. Sinirlerde bir hasar söz konusuysa el bileği parmaklarında karıncalanma, uyuşma gündeme gelebilir.
El Bileği Yaralanmaları Nedenleri
El bileği hassas bir yapıdadır. Aşırı bükülmeler, gerilmeler, bileğin yoğun kullanımı, düşme esnasında destek sağlamaya çalışma gibi bir dizi unsur bilekte irili ufaklı travmalara yol açabilir. Ayrıca spor müsabakaları esnasında da el bileği yaralanmaları yaşanabilir. Futbol, tenis ve basketbolda yapılan bazı hareketler de bileğe hasar verebilir.
El Bileği Yaralanması Tedavisi
El bileği yaralanmalarının çoğu oldukça hafif formdadır. Bunlar burkulma olarak tarif edilir. İstirahat ile kısa zamanda kendiliğinden geçer. Öte yandan el bileğindeki dokularda bir yırtık varsa, bir kemik kırığı söz konusuysa ya da sinirlerde bir hasar mevcutsa bunların girişimsel müdahalelerle ya da cerrahiyle tedavi edilmesi gerekir.
Herhangi bir el bileği travmasından sonra hızlıca el bileğini sabitlemek ve hareketsizliği sağlamak gerekir. Ayrıca el bileğini yüksekte tutmakta bilekte oluşabilecek şişliği azaltır. Hastaya ayrıca ağrısını ve şişliğini gidermek için krem de verilebilir. Travmanın boyutuna göre bandaj, atel ya da alçı kullanılabilir. Basit burkulmalarda kısa süreli bandaj kullanımı yeterli olurken, çatlak ve kırıklarda alçı düşünülebilir ve birkaç hafta bileğin alçılı kalması gerekebilir. Ayrıca hastaya el bileğinin çevresindeki kas ve dokuları güçlendirmek için fizyoterapi ve bazı spesifik egzersizler önerilebilir. Nadir olgularda el bileği yaralanmalarının ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. Kırık kemik, kopan bağlar cerrahi ile tamir edilir.