Füzyon Ameliyatı
Omurga hastalıklarında en sık uygulanan cerrahi yaklaşımlardan biri füzyondur. Füzyon ameliyatı birçok farklı durumda uygulanabilir. Füzyon kelime anlamı olarak birleşme, kaynaşma anlamına gelir. Omurga cerrahisinde de tam da bu amaçla füzyona başvurulur. Omurlar birbirine çeşitli enstrümanlar (metal vida ve çubuklar) kullanılarak kaynatılır, sabitlenir. Vida ve çubuklar yerleştirildikten sonra kaynamanın tamamlanması için omurlar arasına greft konur. Bu greft sıklıkla hastanın kendi kemiklerinden elde edilir. Ameliyattan yaklaşık 2 ay kadar sonra kaynama başlamış olur. Bu birleşme röntgende belirgin olarak görülür.
İşlem, omurgaya yönelik yapıldığı için spinal füzyon olarak adlandırılır. Füzyon, halk arasında sıklıkla omurgaya vida takılması olarak da tarif edilir.
Füzyon Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Omurga travmalarında, fıtıklarda, skolyoz ve kifoz gibi omurga deformitelerinde, tümör rezeksiyonu sonrası omurganın mukavemetinin yeniden sağlanması gereken omurga tümörü olgularında füzyona başvurulabilir. Bazı olgularda yalnızca 2 omura füzyon yapmak gerekirken özellikle skolyoz gibi birçok omuru etkileyen deformitelerde tüm omurgaya dahi füzyon uygulamak gerekebilir.
Skolyoz
Skolyoz basitçe omurganın sağa veya sola doğru eğriliğidir. Skolyozu nihai olarak tedavi etmek için iki tip yaklaşım vardır, füzyonlu ve füzyonsuz. Skolyoz füzyon ameliyatında, omurganın eğri olan segmentindeki tüm omurlara vida takılır ve bu vidaların arasından 2 adet çubuk geçirilir. Omurga düz bir hale getirilir. Biz, kliniğimizde sahip olduğu avantajlardan dolayı (en önemlisi omurganın gelişimini korumak) mümkün olan tüm hastalarda füzyonsuz cerrahiyi yani bantla gerdirme prosedürünü ilk seçenek olarak değerlendiriyoruz.
Kifoz
Kifoz yani kamburluk omurganın öne doğru eğrilmesidir. Skolyozda olduğu gibi kifozda da omurga metal vidalar ve çubuklar kullanılarak füzyon ile düz bir hale getirilir. Kliniğimizde skolyozda nasıl bantla gerdirme yöntemini kullanabiliyorsak, kifozda da aynı imkana sahibiz. Bu yaklaşım literatüre ekibimiz tarafından kazandırılmıştır. Dünyadaki ilk uygulamalar, en uzun cerrahi seri, ilk akademik yayın ekibimizce yapılmıştır. Bu ilk yayın omurga cerrahisinin en saygın dergilerden biri olan European Spine Journal’da yayınlanmıştır.
Dar Kanal
Dar kanal, omurganın dejeneratif hastalıklarından birdir. Omurganın içinde omuriliğin geçtiği kanalda daralmayı ifade eder. Bu da omurilik üzerinde basıya yol açar ve hastada çeşitli fonksiyonel semptomlar ortaya çıkar. Basıyı ortadan kaldırmak için dekompresyon ve ardından ilgili omurlara füzyon uygulamak düşünülebilir.
Bel ve Boyun Fıtıkları
Omurganın en sık görülen hastalığı olan fıtıklarda da zaman zaman füzyona ihtiyaç duyulur. Bazı bel ve boyun fıtıklarında fıtıklaşmış disk çıkarıldıktan sonra ilgili diskin yerine yeni bir parça konur ve ardından omurganın stabilitesini korumak için ilgili omurlara füzyon yapılabilir.
Bel Kayması
Omurganın dejeneratif hastalıklarından biri olan bel kaymasında, bir omur diğerinin üzerine doğru kayar. Bazı olgularda cerrahi gerekebilir. Füzyon ameliyatı ile ilgili omurlar birbirine kaynatılır, bel kayması ortadan kaldırılır.
Omurga Kırıkları
İki nedenle omurgada kırık oluşabilir; travma ve osteoporoz. Travmaya bağlı omurga kırıklarında sıklıkla füzyona ihtiyaç duyulur. Kırık olan parçalar sağlam omurlara füzyon ile sabitlenebilir. Ostoporoz kaynaklı yani osteoporotik omurga kırıklarında ise genellikle ilk seçenek olarak daha minimal invaziv (vertebroplasti, kifoplasti gibi) yaklaşımlar değerlendirilir.
Omurga Tümörü
Omurga tümörü ameliyatında tümörü vücut dışına çıkarırken ilgili omurga parçaları da dışarı çıkarılır. Tümör rezeksiyonu tamamlandıktan sonra ameliyatı noktalamadan önce omurganın mukavemetini yeniden sağlamak gerekir. Bu nedenle işlem yapılan segmente füzyon uygulamak gerekir.