Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
El bileğiyle ilişkili bir rahatsızlık olan karpal tünel sendromu günümüzde sık görülmektedir. Özellikle el bileğini yoğun ve aynı açıda kullanan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Ağrı ve hareket güçlüğüyle karakterizedir. Hastalığın oluşum mekanizması ise karpal tünelden yani el bileğinin iç kısmından geçen median sinirin sıkışmasıdır. Karpal tünel sendromu tedavisi de temelde bu sinir sıkışmasının rahatlatılmasını içerir.
Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülür?
Toplumun her kesiminde karpal tünel sendromuyla karşılaşılabilir. Günümüzde yoğun bilgisayar ve klavye kullanımı bu tabloya zemin oluşturan durumlardan biri olsa da karpal tünel sendromu el bileğinin uzun ve aralıksız kullanılmasını gerektirebilen müzisyen, cerrah, diş hekimi, boyacı, ütücü gibi farklı meslek mensuplarında da görülebilir. Hastalığın toplumda genel görülme oranı yüzde 5 olarak paylaşılsa da belirttiğimiz gruplarda karpal tünel sendromu ile karşılaşma oranı çok daha yüksek olabilmektedir.
Bunların dışında aşırı kilo, gebelikte oluşan ödem, diyabet, tiroid hastalıkları, romatoid artrit gibi bir dizi farklı durum da karpal tünel sendromunu tetikleyebiliyor. Ayrıca karpal tünel içinde oluşabilen kistler de sinire bası yaparak bu sendromun oluşumuna yol açabiliyor. Yine kötü kaynamış el bileği kırıklarından sonra da sinir basısı söz konusu olabiliyor.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri
Sinire gelen basının şiddeti, kişinin yaşam biçimi, genel sağlık durumu farklı türde ve boyutta belirtilere yol açabiliyor. Bunlar nelerdir?
- Elde ve/veya parmaklarda duyu kaybı, uyuşma, karıncalanma
- Geceleri uykudan uyandıracak derecede ellerde sızlama ve uyuşma
- Ellerde terleme
- Kas gücü ve el becerisinde azalma
- Küçük nesneleri (anahtar gibi) tutmada zorluk çekme
- El bileğinden başlayıp omuza kadar dahi uzanabilen ağrı
Karpal Tünel Sendromu Önlenebilir mi?
Karpal tünel sendromu olgularının neredeyse tamamı önlenebilir. Burada el bileğini zorlamamak, daha az kullanmak, dinlendirmek önemlidir. Ayrıca el bileğini güçlendirecek hafif egzersizler yapmak da kasları güçlendireceği ve ödemi engelleyeceği için tavsiye edilir. Ayrıca çalışma esnasında kullanılacak yardımcı materyaller de riski azaltabilir. Örneğin, bilgisayar kullanımında el bileği destekli mousepad kullanımı faydalı olacaktır.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromu tedavisi temelde bası altındaki median sinirin rahatlatılmasını içerir. Burada ilk aşamada istirahat, fizik tedavi, ilaç tedavisi, egzersiz gibi konservatif tedaviler düşünülür. Hastaların büyük bir bölümünde de bu yaklaşımla sonuç alınır. Ancak bir grup hastada cerrahi tedavi düşünülür. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte her 1000 hastadan yalnızca 1’inde ameliyata ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte özellikle yoğun sağlık hizmeti talebinin olduğu ülkelerde yüksek nüfusla da birlikte ciddi sayıda karpal tünel ameliyatı gerçekleştirilmektedir. ABD’de her yıl ortalama 600 bin karpal tünel ameliyatı yapıldığı bildirilmiştir.
Karpal tünel sendromu ameliyatı, tünelde darlığa neden olan dokuların kesilerek, tünelin genişletilmesini, sinirin rahatlatılmasını içerir. Tüm dünyada yüksek başarı oranlarıyla yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir süre atel kullanmak gerekir. Literatürde yüzde 90’ları geçen bir başarı oranı söz konusudur.