Omurga Sağlığı İçin Spor
Omurganın kuvvetli ve esnek olmasını sağlayarak omurgada oluşabilecek birçok hastalığı önlemek mümkün olabilir. Ayrıca mevcutta olan omurga hastalıklarının da kişiye vereceği rahatsızlık omurganın güçlendirilmesiyle birlikte daha rahat tolere edilebilir. Ağrı azalabilir ve hareketlilik artabilir. Omurgayı güçlendirmenin yolu da spor ve egzersizden geçer. Spor yapan kişilerde aşırı kilo olmayacağından omurgaya zaten fazla yük binmez. Yani, omurgayı yıpratan bileşenlerden biri ortadan kalkar. Sporla birlikte omurgayı saran kaslar daha da güçlenir ve omurgaya zamanla daha da az yük binmeye başlar. Böylece omurga daha az yorulur, yıpranır. Bu noktada yapılan spor ve egzersizin amaca yönelik planlanması ve süreklilik arz etmesi önemlidir. Öte yandan aşırı ağırlık ile çalışmanın da omurga sağlığına zarar verebileceği göz önünde tutulmalı ve vücudun kendi ağırlığıyla spor yapmaya özen gösterilmelidir. Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise spor yapmaya başlamadan önce ısınmaktır. Spor öncesi ısınmak omurga çevresindeki kasların esneme kapasitesini ortaya çıkarır ve oluşabilecek bir sakatlık riskini en aza indirir.
Sporun Omurga Sağlığına Faydaları
Spor yapmanın vücudun tüm kas ve iskelet sistemine faydası olduğu açıktır. Sporun omurga sağlığına faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Omurga çevresindeki kasları güçlendirir, omurganın desteklenmesini sağlar.
- Vücutta gelişmiş asimetrik duruş bozukluklarını düzeltebilir, bu tür durumların ortaya çıkmasını engelleyebilir.
- Omurganın sıklıkla bel ve/veya boyun bölgesinde ortaya çıkan ağrıları azaltır.
- Kemikleri güçlendirir, kişinin düşme riskini azaltır. Böylece omurgaya hasar verebilecek travmaların ortaya çıkma riskini azaltır.
Omurgayı Güçlendirmek için Hangi Sporlar Yapılmalı?
Omurgayı güçlendirmek için birçok farklı spor yapılabilir. Yüzme, pilates, fitness gibi sporlar omurgayı kuvvetlendirmek için düşünülebilir. Spor yaparak omurganın hangi açılardan iyileştirebileceğine ve hangi amaç için hangi sporun yapılabileceğine göz atalım.
- Dayanıklılık: Aerobik egzersizler kasların dayanıklılık seviyesini artırabilir. En basit aerobik egzersizler arasında, bisiklet sürmek, koşmak, ip atlamak sayılabilir.
- Kuvvetlendirme: Başlangıçta vücudun kendi ağırlığıyla çalışmak düşünülebilir. Burada dirençli bantlardan yararlanılabilir. Zaman içinde ağırlıklarla çalışılabilir. Neticede kas ve kemikler güçlenir. Omurganın kuvveti artırılabilir.
- Denge: Omurga vücudu ayakta tutan yapıdır, vücudun fiziksel olarak dengede durmasında ana sorumludur. Evde dahi yapılabilecek basit egzersizlerin vücudun dengede durma mekanizması güçlendirilebilir. Topukta ve parmak ucunda yürüme, oturma, kalkma yapılabilecek en basit egzersizlerden biridir. Ayrıca geriye ve yana doğru yürüyerek de bu mekanizmaya katkıda bulunulabilir. Vücut daha iyi bir denge sağladığında düşme riski de azalacağı için ortaya çıkacak omurga travmalarının da önüne geçilebilir.
- Esneklik: Omurga çevresindeki kaslar esneklik kazanması önemlidir. Böylece, omurganın maruz kalabileceği herhangi bir travmaya karşı kaslar koruyucu bir rol üstlenebilir. Ayrıca, omurganın yaşa bağlı olarak yıpranma riski de bu kas grubunun esnekliği sayesinde azaltılabilir.