• 0

Ortopedi Ameliyatı Sonrası Araba Kullanımı

Ortopedi ameliyatından sonra hastaların dikkat etmesi gereken bir dizi hareket vardır. Ameliyattan ameliyata değişmekle birlikte hastaların bir süre evde istirahat etmesi, ancak bu süreçte egzersiz ve fizik tedaviye de devam etmesi istenir. Özellikle yaşlı hastalarda bir süre hastanın yanında bir yakınının da olması tavsiye edilir. Sonrasında ise hasta yavaş yavaş hareketliliğini kazanmaya, tek başına hareket edebilmeye başlar. Ortopedi ameliyatı sonrası araba kullanımı için ne kadar süre ara verilmesi gerektiği hastanın geçirdiği ameliyata, yaşına, genel sağlık durumuna bağlıdır. Zira araba kullanmak da bir fiziksel beceri talep eder.

Otomobil kullanan kişinin diz eklemi bükülür, omuz, dirsek ve el bileği eklemlerini sürekli hareket ettirmesi gerekir.  Kalça ve ayak bileği eklemi ile omurga da araç kullanımından etkilenebilir. Ameliyattan belli bir süre geçtikten sonra araç kullanmak birçok hasta için mümkün olabilirken, bazı durumlarda ise araç kullanmaya henüz başlamamak gerekiyor. Örneğin, hastanın bir ortez, alçı ya da omuz askısı var ise araba kullanamaz.

Otomobil kullanmaya başlamak için ameliyat edilen bölgenin sağlığına kavuşmuş olması istenir. Hastadan hastaya değişebilmekle birlikte hangi ameliyattan ne kadar süre sonra kişinin araç kullanabileceğini belirtelim;

Eklem ve Kemiklere Yönelik Yapılan Müdahaleler

  • Omuz eklemine yönelik yapılan artroskopik girişimlerden sonra genellikle 4 hafta araç kulanılmaması gerekir. Ameliyatın büyüklüğüne göre bu süre uzar. Örneğin, hastaya bir omuz protezi yapılmışsa ya da rotator manşet tamiri ameliyatı söz konusu ise bu süre 12 haftaya kadar çıkabilir. Omuz kırıklarına yönelik yapılan müdahalelerdeyse, kırık minör ise 1-2 hafta, kırık majör ise 6-8 hafta beklemek gerekir.
  • Karpal tünel ameliyatlarından sonra 2 hafta kadar otomobil kullanılmamalıdır.
  • Dize yönelik yapılan artroskopik ameliyatlardan sonra da en az 1 hafta araç kullanılmaz. Menisküs yırtığı ameliyatlarından 1 hafta sonra otomobil kullanılabilirken, ön çapraz bağ ameliyatı için bu süre 6 haftaya kadar çıkabilir.
  • Diz ve kalça protezi ameliyatı sonra genellikle en az 6 hafta araç kullanılmaz.
  • Ayak bileğindeki kırık ameliyat edildikten sonra 9 hafta kadar otomobil kullanılmaz.
  • Femur veya tibia kırığı ameliyatları sonrası 12 hafta araç kullanılmaması tavsiye edilir.

Omurgaya Yönelik Yapılan Müdahaleler

  • Ameliyatsız tedaviler olarak adlandırılan enjeksiyon uygulamalarından 1 hafta sonra otomobil kullanılabilir.
  • Bel ve boyun fıtığı yani diskektomi (fıtığın çıkarılması) ameliyatlarından 1 hafta sonra araç kullanmak mümkündür.
  • Diskektominin yeterli olmadığı fıtık olgularında ya da omurganın diğer bazı hastalıklarda (bel kayması, dar kanal gibi) uygulanabilen füzyon ameliyatından sonra ise otomobil kullanmak için 2 hafta kadar beklemek gerekir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörüyle iletişime geçin
1
Hasta Koordinatörü ile İletişime Geçin
Scan the code
Hasta danışmanıyla iletişime geçin