Kışın Yaşanabilecek Ortopedik Kazalar
Kış aylarında birçok farklı hastalık ortaya çıkabiliyor. Bunlardan biri de ortopedik rahatsızlıklar. Özellikle kar yağışının olduğu ve/veya hava sıcaklığının sıfır dereceleri gördüğü zamanlarda yerlerin buz tutması düşmelere zemin hazırlıyor. Yürüyüş esnasında basit bir kayma ve düşme ile kırık, çıkık ve farklı yumuşak doku yaralanmaları gündeme gelebiliyor. Peki, kışın yaşanabilecek ortopedik kazalar hangileridir?
El bileği kırıkları
Düşme esnasında en sık yaralanan eklemlerden biri el bileği eklemidir. Düşerken denge sağlama dürtüsüyle el bileği yere konur, vücudun tüm yükü el bileğinde birikir ve bu baskı da bilekte yaralanmaya yol açabilir. El bileğinde burkulma ve kırık oluşabilir. Nihayetinde bilekte ağrı, morarma, şişlik, hareket güçlüğü gündeme gelebilir. Kırık varsa bilekte şekil bozukluğu da izlenebilir.
Diz yaralanmaları
Düşme sırasında diz ekleminin maruz kaldığı ani hareket veya dizin sert bir şekilde çarpılması diz yaralanmalarına yol açabilir. Ön çapraz bağlarda hasar meydana gelebilir, hatta kişiler bu esnada dizden bir ses dahi duyabilirler. Yine menisküs hasarı da gündeme gelebilir. Kişi, dizinde şişlik, ağrı, güçsüzlük hissedebilir, hareket kısıtlılığı yaşayabilir.
Omuz çıkıkları
Düşerken omuza alınan darbeler veya düşme sırasında bir yere tutunmaya çalışıp omuzdaki bağların aşırı gerilmesi omuz yaralanmalarına yol açabilir. Omuzda çıkık, rotator manşet kas yırtıkları, tendon yaralanmaları gündeme gelebilir. Kişi omuz ekleminde ağrı duyabilir. Omuz hareketlerinde güçlük yaşayabilir.
Kalça kırıkları
Özellikle yaşlı hastalar düşme sonucu kalça kırıkları sık görülür. Kemik erimesinin yoğun olduğu kadınlarda bu risk daha da fazladır. Kalça kemiğinde kırık oluşmuş bir hastanın yürüme güçlüğü ve ağrısı olur. Kemik erimesiyle mücadele etmek bu kırıkların şiddetini azaltmak için hastaların elindeki en önemli güçtür.
Ayak bileği burkulmaları
Kaygan bir zeminde ayağı kayan ve dengesiz bir adım atan kişinin en sık yaşadığı sorunlardan biri de ayak bileğinin burkulmasıdır. Bilekteki bağlar yaralanabilir, nadiren kırıklar görülebilir. Kişide ağrı, şişlik, morarma, yere basmakta güçlük gibi semptomlar izlenir.
Tedavi
Düşme sonucu yaralanan kişinin acil servise götürülmesi gerekir. Burada kişiyi sarsmadan, mümkün olduğunca az hareket ettirerek acile götürmek önemlidir. Bu mümkün değilse ya da kişinin bilinciyle ilgili sorunlar da varsa ambulans çağırılmadır. Hastanede yapılacak hızlı bir muayene ve röntgenle sorununun boyutu ortaya konur. Acil bir müdahale yapılması gerekiyorsa yapılır. Gerekirse MR çekilir. Basit yaralanmalarda istirahat, alçı, atel gibi uygulamalarla sorun çözülebilirken ciddi yaralanmalarda cerrahiye ihtiyaç duyulacaktır.
Kışın Yaşanabilecek Ortopedik Kazalar için Tavsiyeler
Kış koşullarında kaymamak, düşmemek ve yaralanmamak için bazı tedbirler almak ve bu tür sakatlanma risklerini en aza indirmek gerekir. Peki, alınabilecekler önlemler nelerdir?
- Topuklu giymeyin. Altı kaymaz kış botlarını tercih edin.
- Küçük, dikkatli adımlar atın.
- Ani hareketlerden kaçının.
- Eller cepte yürümeyin.
- Düzenli egzersiz yapmak ve güç kaslara sahip olmak bir denge kaybında dengenizi yeniden sağlamanıza yardımcı olacaktır.