• 0

Masa Başı Çalışanları El, Kol, Omuz Sağlığını Koruma

Milyonlarca insan gününün büyük bir bölümünü evde ya da ofiste masa başında bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik cihazlarla çalışarak geçiriyor. Masa başı çalışanları için uzun süre hareketsiz kalmak ve sadece belli bazı hareketleri yapmak vücudun iskelet sistemine uzun vadede zarar verebiliyor. Eklemler, kaslar, uzuvlar bu hareketsizlikten mustarip olabiliyor. Eller, kollar ve omuzlar da bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor. Günde 8-9 saat dirseği sert bir zemine koyarak çalışmak, uzun süre hareketsiz kalmış omuzlarla bir anda ani bir hareket yapmak, el bileği hareketlerinin sürekli belli başlı hareketleri tekrarlaması gibi durumlar ilk etapta kişiye çok bir rahatsızlık yaratmayacak gibi görünse de omuzda yırtık, eklemde kireçlenme veya sinirlerde sıkışma gibi bir dizi farklı soruna yol açabiliyor.

El ve El Bileği

Günlük yaşamda en sık kullandığımız eklem belki de el bileği eklemidir. Yemek yerken, diş fırçalarken, su içerken, araba kullanırken el bileğimizi kullanmamız gerekir. Ayrıca parmaklarda da eklemlerimiz mevcuttur ve bu eklemlerimizi de oldukça sık kullanırız. Örneğin, bilgisayar, tablet, telefon kullanırken bu eklemleri epey yoğun kullanırız. Ellerde ayrıca kas, bağ ve sinir dokuları vardır. Bunlarda gerek travmayla gerekse aşınma neticesinde hasar görebilirler. El ve el bileği dendiğinde ilk akla gelen rahatsızlıklar eklemlerin aşınması, tendonlarda kalınlaşma, tetik parmak sendromu, karpal tünel sendromu olarak sıralanabilir. Bu tür rahatsızlıkların bir çıktısı olarak el ve el bileğinde ağrı ile hareket güçlüğü görülebilir.  Egzersiz, fizik tedavi, ilaç kullanımı, enjeksiyon uygulamaları ve son aşamada cerrahi elimizdeki tedavi seçenekleridir.

Tavsiyeler

Temelde el ve el bileğinin uzun saatler boyunca ve sürekli olarak aşırı kullanımından kaçınmak gerekir.  Alınabilecek basit önlemler hastalara yardımcı olabilir;

  • Cep telefonu kullanım süresini azaltmakta fayda var.
  • Bilgisayar başında uzun süre çalışıp klavye ve mouse kullanmamak gerekir. Her 40 dakikada bir 5 dakika ara verilebilir. Bu arada eller dinlendirilebilir.
  • El bileğine aşırı yük bindiren kavanoz açmak, bez sıkmak, halı silkelemek gibi aktivitelerde kendimizi zorlamamak gerekir.

Kollar ve Dirsek Eklemi

Ön kol, dirsek ve alt kol sürekli masa başında bulunan ofis çalışanlarında esnekliğini yitirebilir, aşınabilir. Kolların sürekli aynı pozisyonda kalması, dirsekleri sürekli sert bir zemine dayamak gibi basit görünen, önemsenmeyen durumlar zaman içinde istenmeyen sorunları gündeme getirebilir. Kolların içinden geçen sinirler sıkışabilir, dirsek ekleminde kireçlenmeye kadar gidebilecek bir süreç başlayabilir. Bunların sonucunda da ağrıya ek olarak hastalar itme, tutma, çekme gibi basit hareketlerde dahi sorun yaşayabilirler.

Tavsiyeler

  • Kolları uzun süre bükülü tutmamakta yarar var.
  • Dirsekleri ve kolları yumuşak bir zemine dayamak faydalı olabilir. Bu amaçla geliştirilmiş dirsek ve kol pedi gibi ürünler denenebilir.

Omuz

Omuz eklemi yüksek hareket kapasitesine sahiptir. Ancak uzun süreler masa başında oturma ve hareketsiz kalma neticesinde bu hareketlilikleri sekteye uğrar. Omuz kasları kısalabilir, kaslar esnekliklerini yitirebilir. Bunun sonucunda da aslında omzun doğal hareketlerini dahi yaparken omuz kasında yırtık oluşabilir. Bu yırtıklar önceleri daha ileriki yaşlarda görülürken günümüzde 30 ila 40 yaş arasında dahi omuz kas yırtıklarıyla kolaylıkla karşılaşabilmekteyiz. Hastaların ciddi bir bölümünde de yırtılan kası cerrahi uygulamalar ile tamir etmek gerekiyor.

Masa Başı Çalışanları için Tavsiyeler

  • En basiti doğru duruş ve oturuş. Vücudu dik, omuzları geriye atarak vücuda şekil vermek ilk aşamada yapılması gereken uygulamadır.
  • Omuz kaslarına esnekliğini tekrar kazandırabilecek egzersizler faydalı olabilir.
  • Omuzun yüksek hareket kabiliyeti de bazen başa bela açabilir. Arabanın ön koltuğundan arkaya uzanıp çanta almaya çalışmak ve yüksekteki bir eşyaya ulaşmayı denemek omuz kas yırtıklarına neden olabilir. İki eli birden kullanarak, kasları zorlamadan ve daha güvenli bir pozisyonda bu tür hareketleri yapmak gerekir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hasta koordinatörüyle iletişime geçin
1
Hasta Koordinatörü ile İletişime Geçin
Scan the code
Hasta danışmanıyla iletişime geçin